Gümrük vergisi hesaplama yöntemleri ve oranları doğrultusunda vergi ödemeleri doğru bir şekilde gerçekleştirilebilir. Türkiye Cumhuriyeti 4458 sayılı Gümrük Kanunu gereğince vergi sistemine uyulması zorunludur. Her ülke kendi kanun ve kuralları doğrultusunda vergi sistemleri kurar. Gümrük vergisi için düzenlenmiş olan kanunlar sayesinde vergi ödemeleri belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilebilir. İthalatı ve ihracatı gerçekleştirilen ürün ve hizmetler için gümrük idarelerine ödeme yapılması gerekir.
Gümrük Vergi Oranları
Gümrük tarifelerine uygun şekilde belirlenen vergi oranları Aralık ayında her yıl güncellenir. Resmi gazete yayınlanan İthalat rejimi kararında ek karar olarakbelirtilen oranlardır. Gümrük vergisi oranlarının yanı sıra yolcu ile gelen, posta veya hızlı kargo yoluyla gelen ve belirli bir tutarı geçmeyen ürünlerin ticari mahiyet taşımaması durumunda da BKK ile vergi hesaplamaları yapılır.
İthalat söz konusu olduğu zamanda CIF Kıymet üzerinden hesaplamalar yapılabilir. Ürün piyasa değerinin yanı sıra sigorta ve taşıma ücretleri de hesaplamalara dahil edilir. Ürünün 1500 Euro’yu geçmemesi şartı sonucunda hızlı kargo ya da posta ile gelmesi durumunda dikkate alınan oranlar şu şekildedir;
- AB üyesi olan ülkelerden direkt olarak gelirse %18,
- AB üyesi olmayan ülkelerden geliyorsa %30,
- Kitap gibi basılı yayınlar için %0 ancak 150 Euro şartı bulunur,
- 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda bulunan ek listede yer alan eşyalardan biri olması durumunda belirtilen oranlara ek olarak %20.
Gümrük Oranlarının Belirlenmesi
Gümrük oranları belirlenirken, ürün veya hizmetin özellikleri oldukça önemlidir. Güncel piyasa değeri dışında ürünün hangi koşula uyum sağladığı da dikkate alınır. Hesaplamalar sonucunda gerçekleştirilecek ödemeler için Gümrük Saymanlık Müdürlüğü ya da yetkilendirilmiş bankalar üzerinden vergi ödemesi yapılabilir.
Hızlı kargo veya posta yoluyla gelen ürünler için gümrük vergisi ödemesi aracı olan operatöre ödeme yapılabilmektedir. Özellikle bireysel olarak gerçekleştirilen ithalat sürecinde sık şekilde tercih edilen yöntem lojistiği sağlayan operatöre ödeme yapılmasıdır. Kanunda yer alan maddeye göre; gümrük vergisi operatör tarafından tahsil edilebilir. Operatör tarafından tahsil edilen vergi ödemesi ise ürünün operatöre teslim edilmesinden itibaren en geç 7 iş günü içinde gümrük idaresine ödenmesi gerekir. Gümrük vergisi hesaplama yöntemleri ve oranları sayesinde satın alınan ürün veya hizmet için doğru bir şekilde ödeme yapılabilir.