Gümrük vergisi nedir sorusu için; dış ticaret yapmakta olan iki ya da daha fazla ülkenin arasında gerçekleşen ve sunulan hizmetin ülkeye girişinde o ülke ekonomisi için alınan vergidir. Bir ülke başka bir ülke ile ihracat yaptığı zaman, buna karşılık ülke malının ülkeye girişinde gümrük vergisi alır. Gümrük vergisi belli oranlarda olabileceği gibi aynı zamanda malın çeşidine göre de değişiklik gösteren paradır.
Gümrük Vergisinin Faydaları Nelerdir?
Gümrük vergisinin ülkeler için faydaları oldukça fazladır. Faydalarının yanında çeşitli zararları da bulunsa da faydalarını göz önünde bulundurmak gerekir. Dış ülkeden alınan malın ucuz fiyatlara ülkeye girmesi sanayiyi olumsuz şekilde etkileyeceği için ülke sanayisini korumak amacıyla alınan vergi faydalıdır.
Gümrük vergisinin ülkeye sunulan hizmet karşılığında aldığı düşünüldüğünde ülke için gelir kaynağı olarak değerlendirilebilir. Mal ve hizmet karşılığında talep edilen vergi sayesinde aynı zamanda ithal edilen ürünlerin kontrol edilmesi de kolaylaşmış olur. Gümrük Kanunu’nda yer alan maddeye göre; eşyaya uygulanan ihracat ve ithalat vergilerinin tümüdür. İthalat veya ihracat sebebiyle Gümrük idareleri tarafından tahakkuk ve tahsil edilen vergiler için gümrük vergisi adı verilir.

Gümrük Vergisi Hesaplama
Gümrük vergileri hesaplanırken, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihlerde yürürlükte olan tarifelere göre hesaplamalar yapılır. İthalat söz konusu olduğu durumlarda; CIF Kıymet üzerinden hesaplanır. CIF Kıymet ise eşya bedeli, uluslararası taşıma ücreti ve sigorta bedelinin toplamı sonucunda bulunur. Gümrük tariflerine bakıldığında, Vergi Oranları her yılın sonunda Aralık ayında resmi gazetelerde duyurulur.
İthalat ve ihracat dışında yolcu ya da posta yoluyla serbest dolaşıma sokulan eşyalar için de vergi uygulaması bulunur. Söz konusu eşyaların kıymetinin 1500 Avro’nun altında olması veya üzerinde olması durumunda farklı şartlar bulunur. Gümrük vergisi ödemelerinden muaf olan bazı eşyalar bulunur. Yurtdışı seyahatleri sırasında karşılaşılan gümrük kapılarındaki mağazalardan satın alınmış eşyalar ya da yolcu tarafından getirilen hediyelik eşyalar gümrük vergisi muafiyetine tabi tutulur.
Vergiden muaf tutulan eşyalar için sunulan koşul ise; her bir yolcu başına toplam gerçek kıymetin 430 Avro’yu geçmemesi gerekir. Aynı zamanda 15 yaşından küçük yolcular için 150 Avro’yu geçmemesi sunulan koşullar arasında yer alır. Muafiyet için belirtilen miktarı geçen eşyalar için tek ve maktu vergi uygulanmaktadır. Gümrük vergisi nedir hakkında bilgi sahibi olarak doğru bir şekilde hesaplama yapılabilir.