Gümrük vergisi muafiyet durumu firma ve kişiler tarafından merak edilir. Özellikle lojistiğin gelişmesiyle birlikte uluslararası ticari faaliyet ağları da genişlemiştir. Sadece firmalar değil, bireysel olarak da yurt dışından hizmet ve ürün satın almak çok daha kolay ve mümkün hale gelmiştir. Posta ve kargo gibi yöntemlerle dahi yurtdışından ürün satın almak mümkündür. Ticari faaliyetlerin genişlemesi nedeniyle gümrük vergisi hakkında yaşanan gelişmeler de yakından takip edilmeye başlanmıştır. Gümrük Mevzuatında yer alan muafiyet ve istisnalar sayesinde kişi ve gruplar vergi ödemeleri dışında bırakılabilir.
Gümrük Vergisinden Nasıl Muaf Olunur?

Vergi muafiyeti; düzenlenen vergi kanunlarına göre vergilendirilen kişi ya da grupların aynı ya da başka kanunlar doğrultusunda vergi dışında bırakılması şeklinde açıklanır. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda yer alan 167. maddede gümrük vergisinden muaf olunan durumlar belirtilmiştir. Serbest dolaşıma sokulacak olan eşyalar gümrük vergisinden muaf tutulur. Gümrük vergisinden muaf olunması durumunda; Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Katma Değer Vergisi ve İlave Gümrük Vergisi alınmamaktadır.
Bahsi geçen gümrük vergisi muafiyeti için bazı işlemler için söz konusu olur. Gümrük vergi muafiyetine dahil olan işlemler ise şunlardır;
- Değeri 150 Euro’yu geçmeyen eşyalar.
- Cumhurbaşkanının zat veya ikametgahı için gelmiş olan eşyalar.
- Gerçek kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulan diğer eşyalar.
- Ticari mahiyeti bulunmayan numune ürünler.
- Ticari değeri olmayan çeşitli belge ve eşyalar için bilgi materyali ithali.
- Mütekabileyet esasına dayanan ithal edilmiş diplomatik eşyalar.
Muaf tutulan işlemler için bahsedilmiş kanunların alt maddeleri ve eklerine de dikkatli bir şekilde bakmak gerekir. 2009/15481 Sayılı karar ve 2 Sayılı Gümrük Muafiyeti tebliğine bakıldığında da Türkiye’ye ithali gerçekleşen ya da geçici ithali yapılan eşyalar için de vergi muafiyeti söz konusudur. Bahsi geçen eşyaların ithali esnasında kısmi ya da tam muafiyet uygulanabilir.

Tam muafiyet uygulandığı durumlarda Gümrük Vergisi, Katma Değer Vergisi ve İlave Gümrük Vergisi alınmaz. Özel Tüketim Vergisi ise 4760 sayılı ÖTV Kanunu’nda yer alan maddelerde bulunan eşyaların ithal edilmesi durumunda alınmaz. Kanunun 5, 6 ve 7. Maddelerinde bulunan eşyalardan değil ise Özel Tüketim Vergisi alınır. Gümrük vergisi muafiyet durumu sayesinde ithal edilen bazı eşyalarda vergi ödenmez.